Body Stress Release

Wat is Body Stress Release?

Body Stress Release is een fysieke techniek ter bevordering van de gezondheid en daarmee het functioneren van het lichaam door het vrijmaken (= release) van vastgezette spierspanningen (= body stress).

We worden dagelijks onderworpen aan diverse bronnen van spanning. Een zekere mate van spanning is noodzakelijk: Mentaal hebben we de behoefte aan uitdagingen voor persoonlijke ontwikkeling en vooruitgang. Maar ook fysiek is het noodzakelijk het lichaam te bewegen en in te spannen om gezond te blijven.

Als het lichaam wordt blootgesteld aan te veel acuut of geleidelijk opgebouwde spanning, dan wordt deze vastgezet in de spieren; uit zelfbescherming “wapent” het lichaam zich automatisch tegen meer belasting. Dit uit zich in stijfheid, vermoeidheid of pijn. Het lichaam wil rust en minder bewegingsvrijheid.

De oorzaak van die vastgezette spanning kan fysiek zijn, bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding, een ongeluk of valpartij. Ook kan het lichaam zich gaan wapenen tegen emotionele overbelasting. Dit kan het gevolg zijn van te hoge werkdruk, relatieproblemen of andere emotionele of psychische spanning. In sommige gevallen kan zelfs contact met stoffen of voedsel een beschermingsreactie opwekken, denk hierbij aan allergieën of contact met chemische stoffen.

Vastgezette spierspanningen onderdrukken het zenuwstelsel, waardoor het “aansturen” of “waarnemen” van betreffende lichaamsfuncties vanuit de hersenen en het ruggenmerg verstoord is. Verstoring van het zenuwstelsel kan elke lichaamsfunctie negatief beïnvloeden. Zo kunnen zenuwen naar de benen en armen worden geïrriteerd, maar ook zenuwen richting de organen als de darmen en maag. Daarnaast belemmerd de onderdrukking van het zenuwstelsel het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Body Stress Release zet een proces op gang waarbij het lichaam spierspanningen loslaat, zodat het lichaam kan herstellen van de overbelasting en het zenuwstelsel weer normaal kan functioneren. Dit proces van loslaten en herstellen wordt door de BSR-practitioner gedurende meerdere behandelingen gefaciliteerd.

BSR is een op zich zelf staande, complementaire gezondheidstechniek dat samen gaat met andere vormen van medisch handelen.

Voor wie is Body Stress Release?

Body Stress Release is voor iedereen, van baby’s tot ouderen, ziek of gezond. Er zijn zeer uiteenlopende klachten die zich voordoen afhankelijk waar de body-stress zich heeft gemanifesteerd. Enkele voorbeelden zijn:

  • Baby’s kunnen door een moeilijke geboorte een pijnlijke nek hebben waardoor het bijvoorbeeld veel huilt , moeilijk zuigt, vaak zijn vuistje hard knijpt.
  • Kinderen kunnen als gevolg van een val “groeipijnen” in de benen voelen en moeite hebben met “stilzitten”.
  • Jongeren kunnen als gevolg van een verkeerde lichaamshouding vervormingen hebben aan de rug.
  • Nek- en schouderklachten, pijnlijke of juist gevoelloze armen, elleboog, pols en handen als gevolg van een auto ongeluk of verkeerde houding tijdens het werk.
  • Fanatieke sporters kunnen tijdens het joggen krampen in de beenspieren, pijnlijke rug en/of liezen of tijdens het golfen pijnlijke schouders en/of een beperkte swing ervaren.
  • Langdurig zieken kunnen door de emotionele spanning als gevolg van het ziek zijn, het lichaam extra belasten.
  • Ouderen kunnen beperkte flexibiliteit ervaren, waardoor de zelfstandigheid (aankleden etc.) verminderd.
Hoe werkt een release?