Veelgestelde vragen

Helpt BSR altijd?

In de praktijk blijkt dat in 75% van de behandelingen succes wordt behaald. In 5% van de gevallen is de oorzaak niet body stress gerelateerd maar kunnen klachten door bijvoorbeeld een ziekte worden veroorzaakt. BSR zorgt in zo’n situatie echter wel voor een beter welbevinden. In 20% van de gevallen worden de behandelingen voortijdig gestopt door de cliënt.

Waarbij helpt BSR?

BSR werkt niet specifiek op klachten maar op het natuurlijke vermogen van het lichaam tot zelfgenezing. Als dit vermogen verstoord is geraakt kunnen klachten ontstaan zoals: beperkte mobiliteit, pijn of stijfheid in rug, nek, hoofd, schouders, benen, heupen of last met het spijsverteringsstelsel, hoofdpijn, migraine, whiplash, menstruatieproblemen, eczeem, astma, slaapstoornissen, depressies en oververmoeidheid. Ook bij kramp, duizeligheid, RSI, concentratieproblemen, hernia’s, brandend maagzuur, groeipijn bij kinderen, onrust en bedplassen, buikkramp en bij huilbaby’s kunt u denken aan teveel opgeslagen spierspanning. BSR stimuleert en activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kan dus effectief zijn bij uiteenlopende klachten. Bij acute en hevige klachten raden wij aan eerst een arts te raadplegen.

Voor wie is BSR?

BSR is gericht op het optimaliseren van het functioneren van het gehele lichaam. BSR activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam; de techniek is mild en precies. Het is daarom geschikt voor iedereen: van jong tot oud, ziek of gezond. BSR is uitermate geschikt voor het onderhouden van uw gezondheid.

Waarin verschilt BSR met andere behandelwijzen?

BSR richt zich op het lichaam in zijn totaliteit en de onderlinge samenhang. De visie van BSR is dat spierspanning een functie heeft. Teveel spanning in de spieren heeft enerzijds een signaalfunctie en anderzijds een beschermende functie. BSR is ontwikkeld om teveel opgebouwde en vastgezette spierspanning te verminderen en daarmee de communicatie tussen het lichaam en de hersenen te herstellen. De techniek is zacht en vriendelijk en is gebaseerd op respect voor het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Hoe kan BSR helpen als er geen diagnose wordt gesteld?

Bij BSR ligt de cliënt geheel gekleed met het gezicht naar beneden op een speciaal ontworpen BSR-bank. De practitioner activeert het biofeedbackmechanisme van het lichaam door de voeten op een specifieke manier te bewegen, dit noemen we de zogenaamde ‘monitor’. Door zacht op bepaalde punten op het lichaam te drukken wordt het lichaam op body stress getest. Het is de intelligentie van het lichaam om nauwkeurig de locatie en richting van de spanningslijnen aan te geven.
De release bestaat uit een besliste impuls op de juiste plaats in de juiste richting, daar waar de spanning is geconstateerd. Hiermee wordt een geordende reeks boodschappen naar de hersenen gestuurd, om die alert te maken op de vastgezette spanning. De hersenen kunnen dan de betrokken structuren opdracht geven om de spanning los te laten. Hiervoor is geen kracht nodig, juist de lichte maar effectieve impulsen zetten het lichaam aan tot zelfgenezing. Een diagnose is dus niet noodzakelijk omdat iedere cliënt dezelfde behandeling krijgt waarbij zal blijken waar de spanning zich bevindt. Bepaalde klachten vergen soms speciale aandacht. Er zijn situaties waarbij klachten niet door body stress worden veroorzaakt. Ook bij acute en hevige klachten raden wij aan eerst een arts te raadplegen.

Waarom moet ik eerst drie afspraken maken?

Het lichaam geeft altijd aan waar er releases nodig zijn. Dat is al vanaf de eerste sessie.
De reden dat we drie afspraken op dag 1, dag 4 en dag 11 inplannen heeft met iets anders te maken.
Wanneer het lichaam spanning gaat loslaten zal het hiervoor tijd nodig hebben. De releases zetten het lichaam aan het werk, maar uw lichaam laat de spanning pas los in de tijd na de release.
Door eerst met een halve week en daarna met een week ertussen af te spreken, krijgt de practitioner duidelijk zicht op hoeveel uw lichaam kan doen in de tussentijd. Op basis hiervan kan bekeken worden wanneer eventuele vervolgafspraken moeten worden ingepland. De vervolgafspraken worden in principe per keer afgesproken.

Welke reacties kan ik verwachten na een release?

Wanneer de druk van een zenuwbaan wordt weggenomen en de energiestroom wordt hersteld, voelen sommige mensen in eerste instantie tintelingen of warmte. In sommige gevallen is er sprake van een tijdelijke toename van pijn omdat het gevoel terugkeert in het lichaam waar dat eerst gedeeltelijk was verdoofd.
Het gebeurt ook wel dat een deel van het lichaam tijdelijk stijver wordt. De wijsheid van het lichaam vertelt de buitenste spierlagen om zich aan te spannen, teneinde de beweeglijkheid te beperken. Daardoor worden tijdens het genezingsproces de onderliggende weefsels het minst geïrriteerd.
Vermoeidheid na een release wijst erop dat het lichaam bezig is zichzelf te genezen. Omdat hier veel energie voor nodig is, kan men meer behoefte aan slaap hebben. Soms komen de kenmerken van een oude blessure tijdelijk terug of komen er emoties los. Over het algemeen worden mensen zich, door het loslaten van body stress, meer bewust van hun lichaam en zijn beter in staat te herkennen wat het lichaam vertelt over de behoeften (houding, rust, beweging, eetbehoefte etc.).

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Body Stress Release is een proces. De ervaring heeft geleerd dit proces op te starten met drie afspraken binnen elf dagen, namelijk op de 1e, de 4e en de 11e dag.
Eventuele vervolgafspraken en de frequentie daarvan zijn per individu verschillend; elk lichaam is immers anders.
Meestal zal spanning die recent is ontstaan, sneller loslaten dan spanning die gedurende langere tijd is opgebouwd. De praktijk wijst uit dat veel cliënten na een paar behandelingen positief effect voelen maar soms duurt dat wat langer. Baby’s en kinderen reageren in de regel snel.
Als het goed gaat zullen de behandelingen met steeds grotere tussenpozen gedaan worden totdat de cliënt zijn gezondheid weer als goed of optimaal beschouwt. Daarna is het raadzaam om een aantal keren per jaar terug te komen. Vergelijk dit met een auto die op gezette tijden naar de garage gaat om problemen te voorkomen.

Wat kan ik zelf doen om het herstelproces te bevorderen?

Om optimaal herstel mogelijk te maken is het belangrijk te luisteren naar wat het lichaam aangeeft en daar ook naar te handelen. Daarnaast is het raadzaam de adviezen die men tijdens de consulten krijgt, op te volgen.
Body Stress Release is geen methode die ‘geneest’, maar een techniek die het lichaam de nodige impulsen geeft om zichzelf te kunnen genezen. Zelf verantwoordelijkheid nemen om voor de best mogelijke omstandigheden te zorgen is hierbij essentieel. Als het lichaam niet telkens opnieuw overbelast wordt, zal het sneller herstellen.

Wat kan BSR doen voor sporters?

BSR kan het lichaam niet alleen helpen bij het helen en voorkomen van letsel, maar het vrijmaken van vastgezette spanning vergroot tevens de energiestroom in- en de flexibiliteit van het lichaam, waardoor de fysieke prestaties verbeteren.

In hun enthousiasme voor de sport en hun gedrevenheid om te winnen, kunnen sporters gespannen spieren en stijve of pijnlijke gewrichten negeren en besluiten ‘door de pijn heen te gaan’. Ook sporters dienen echter naar hun lichaam te luisteren wanneer het aangeeft dat ze een pauze moeten nemen om de opgelopen spanning te verwerken.
In een gebied met body stress gaan de oppervlakkige spieren strak staan om de beweeglijkheid te verminderen en het gebied als het ware te spalken, opdat het kan genezen. Wie dit signaal negeert en doorgaat met sporten of trainen, riskeert blessures.
Verstrakte spieren kun je niet veerkrachtiger of sterker maken. Om maximale conditie op te bouwen, is het zinnig om eerst de opgeslagen spanning vrij te maken en de communicatie tussen de cellen te herstellen.

Is BSR een spirituele of energetische geneeswijze?

BSR is geen geneeswijze, het lichaam geneest zichzelf. Bij BSR gaan we uit van de samenhang tussen de fysieke processen en de emoties en energieën in het lichaam, maar de techniek richt zich puur op de fysieke aanwezigheid van spierspanning. Het proces dat in het lichaam op gang wordt gebracht is aantoonbaar, vertoont een logisch verloop en heeft positieve invloed op het welbevinden van de persoon.

Is BSR ook geschikt voor senioren?

Je kent vast wel de opmerkingen van mensen die ouder worden of je verzucht zelf wel eens: “ik wordt ook een jaartje ouder”. Veel ouderen laten het feit dat ze zich wat minder makkelijk kunnen voortbewegen of dat ze door het leven gaan met klachten, gelaten over zich heen komen. Toch hoeft dat niet! Veel lichamelijk ongemak ontstaat namelijk omdat het lichaam in de loop der jaren regelmatig is overbelast. Spieren verkrampen dan, waardoor stijfheid en pijn ontstaan. BSR maakt het lichaam vrij van deze spierspanning. En omdat BSR een milde methode is met een groot effect, wordt geen kracht gebruikt om de dingen in het lichaam recht te zetten en vindt er geen manipulatie van gewrichten plaats. Bovendien is de BSR-behandelbank zo gemaakt dat je er zonder moeite kunt op-en afstappen. Een bijzonder comfortabele ervaring voor senioren.

Gaat Body Stress Release samen met sporten of oefeningen?

In eerste instantie wordt afgeraden om (veel) te sporten of om oefeningen te doen. Dit omdat het lichaam de kans moet krijgen te herstellen van vroegere overbelasting. De spieren in het lichaam moeten hiervoor de kans krijgen te ontspannen. Dit gaat niet goed samen met activiteiten waarbij spieren juist extra aan het werk gezet worden.
Daarom worden oefeningen, specifiek die oefeningen die bij bepaalde klachten moeten worden gedaan, ook afgeraden. Rust en het voorkomen van overbelasting zijn in de beginfase het belangrijkst.
Normaal bewegen en actief zijn is normaal gesproken geen probleem. Hierbij kunt u denken aan wandelen, rustig fietsen of recreatief zwemmen. En hoe meer spanning uw lichaam heeft losgelaten, hoe meer u weer kunt gaan doen.

Wat kan BSR betekenen bij menstruatieklachten en zwangerschap?

Body stress in de onderrug kan invloed hebben op de zenuwtoevoer naar de eileiders en de baarmoeder, waardoor het optimaal functioneren van deze organen vermindert. Dit kan resulteren in menstruele buikkrampen, overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, onregelmatige eisprong en onvruchtbaarheid.
Het kan helpen om de onderrug tijdens de zwangerschap vrij te houden van body stress, omdat teveel druk in dit gebied spanning kan veroorzaken in de bindweefselbanden die de baarmoeder verbinden met het heiligbeen. Dit kan leiden tot ongemak in de onderrug en irritatie van de zenuwtoevoer naar de benen, waardoor pijn of rusteloosheid in de benen ontstaat.
Naast het verlichten van deze ongemakken en pijn, speelt BSR een belangrijke rol in het helpen van het lichaam zich voor te bereiden op de geboorte. Door de samendrukking van de lendenwervels te minimaliseren verbetert de communicatie tussen de zenuwen in het hele bekkengebied.

Waar vind ik meer informatie?

Landelijke website: www.bodystressrelease.nl
Internationale website: www.bodystressrelease.com
Boeken (Deze zijn in de praktijk te koop)
BSR Basisboek van Gail Meggersee
Pocketboekje:  Body Stress Release van Gail Meggersee
Pocketboekje:  BSR ondersteuning van het zelfhelend vermogen van Edith Wiersma-Arts

Voor specifieke of persoonlijke vragen kunt u altijd de praktijk bellen of mailenwww.bsr-marknesse.nl/contact