BSR voor kinderen

Niet alleen volwassenen kunnen last hebben van Body stress (overmatige spierspanning). Ook kinderen van welke leeftijd dan ook kunnen hier hinder van ondervinden en veel baat hebben bij Body Stress Release!

Oorzaken van body stress bij kinderen

Als een geboorteproces moeilijk is verlopen kan een baby hierdoor al body stress hebben opgelopen. Deze zit dan vooral in de nek en/of de onderrug. Kleine kinderen hebben een grote kans body stress op te bouwen als gevolg van regelmatige valpartijen en heftige bewegingen tijdens het spelen. Ook kan body stress ontstaan als ze te zware voorwerpen proberen op te tillen. Kinderen kunnen op een onjuiste manier zitten. Veel rugklachten ontstaan in de schoolbanken of bij het te lang en verkeerd achter de computer zitten. Ook het langdurig voorovergebogen op bed zitten lezen en leren kan stress in de nek en onderrug veroorzaken. Onderuitgezakt televisie kijken keert de natuurlijke curve van de rug om en kan opbouw van body stress in de wervelkolom bevorderen. Naarmate de kinderen ouder worden kunnen ze ook gevoeliger worden voor mentale en emotionele stress.

Opgetrokken schouders, een samengetrokken borst en een voorovergebogen hoofd worden gebruikt als afweermechanismen tegen nieuwe uitdagingen en spanningen in het leven. Hierdoor gaan de spieren verstrakken en wordt er spierspanning opgeslagen in het lichaam.

Hoe herken je body stress bij kinderen?

Bij baby’s kan vastgezette spierspanning herkend worden door:

  • Voortdurende huilbuien zonder aanwijsbare redenen.
  • Gehuil van de baby wanneer de heupen worden opgetild bijvoorbeeld bij het verschonen van de luier.
  • Verstopte darmpjes.
  • Stoornissen van het maagje zoals overgeven en opboeren van voedsel.

Bij peuters en kleuters zijn de verschijnselen:

  • Het niet zelf willen lopen en dus gedragen willen worden.
  • Klagen over pijnlijke benen (zgn. groeipijnen).
  • Voeten die neigen naar binnen te draaien.
  • Bedplassen.
  • Knarsetanden, vooral tijdens de slaap.

Bij kinderen is body stress ook vaak zichtbaar doordat ze concentratieproblemen hebben op school. Ook het niet kunnen stilzitten en rusteloosheid kunnen het gevolg zijn van body stress.

Wanneer dient een baby of kind op body stress onderzocht te worden?

Het geboorteproces is stressvol voor een baby. Het is daarom zinnig de baby binnen een paar maanden na de geboorte te laten onderzoeken op body stress, ook al lijkt er niets aan de hand te zijn. Indien er enige spanning is opgeslagen in de nek of onderrug van de baby, dan kan deze worden gereleased vóórdat de spanning zich vastzet en zo een negatief effect gaat hebben op het zenuwstelsel.

De Body Stress Release practitioner voert tests uit terwijl de baby op de borst van de moeder ligt of op haar schoot zit. De druk die wordt uitgeoefend is zeer licht en niet hinderlijk voor de baby. Vaak valt een baby, nadat de opgeslagen body stress is gereleased, in een diepe slaap.

Kleine kinderen kunnen niet altijd verwoorden wat zij voelen, maar ouders kunnen vaak wel signalen waarnemen die duiden op de aanwezigheid van body stress. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat een normaliter goed gehumeurd kind koppig en weerbarstig wordt. Een kind kan ook praten over een “gek gevoel in mijn buik” of klagen over “gevoelige benen”.

Kinderen hebben plezier in de Body Stress Release aangezien het een zachte techniek is die ze als iets prettigs ervaren. Zij worden zich gewaar van het “andere” gevoel in hun lichaam als de opgeslagen spanning is verdwenen. Kinderen die Body Stress Release behandelingen hebben gehad voelen vaak wanneer ze weer een release nodig hebben en vragen er dan zelf om.