Sonja Kamminga

Ik ben op 27 september 2008 afgestudeerd als Body Stress Release practitioner. Sindsdien run ik een Body Stress Release praktijk, eerst in Kraggenburg en sinds april 2014 in Marknesse. Daarvoor heb ik 18 jaar gewerkt bij het technisch ingenieursbureau Grontmij, waar ik het enorm naar mijn zin had. Mijn laatste jaren daar was ik teammanager Bodem, Water en Ecologie. In april 2008 heb ik ontslag genomen om de opleiding tot Body Stress Release practitioner in Zuid-Afrika te kunnen volgen. Dit was een 5 maanden durende full-time opleiding. Een spannende beslissing, maar ik heb er tot op heden nog geen dag spijt van gehad. Ik wilde graag voor mezelf beginnen en wat kunnen betekenen voor de mensen om me heen.

Ik ben vanaf het begin lid van de BSRAN, de beroepsvereniging voor Body Stress Release in Nederland, die staat voor o.a. de kwaliteitsborging van de releases en een klachten- en tuchtreglement. Hierdoor zijn vergoedingen voor de releases mogelijk vanuit verschillende zorgverzekeraars (zie ook onder ‘vergoedingen‘).

sonja-profielfoto-118

In de periode 2010-2018 heb ik nog verschillende opleidingen gedaan om mijn kennis op het gebied van het menselijke lichaam en andere natuurlijke methoden om het lichaam te helpen zichzelf te genezen uit te breiden. Ik ben nu natuurgeneeskundig en PNEI therapeut. Hierdoor kan ik makkelijker bepaalde klachten herkennen, tips geven over gebruik van supplementen, voeding en eventueel klanten doorverwijzen naar collega’s met specifieke ander kennis. Dit heeft in 2012 geleid tot de mogelijkheid om lid te worden van de VBAG en RBCZ (nodig voor vergoeding van de meeste overige zorgverzekeraars).

Geschiedenis

Zelf heb ik in 2006 met Body Stress Release kennis gemaakt als gevolg van meer dan 20 jaar rugklachten. Ik heb in die periode veel verschillende therapieën ondergaan en geprobeerd. Ook kreeg ik de laatste jaren steeds meer “klachten”. Ik had vaak buikpijn, last van mijn nek en schouders, chronische voorhoofdsholteontsteking enzovoort. Na vele onderzoeken in de laatste jaren werd de conclusie getrokken dat ik een te hoge spierspanning in mijn lichaam had. Ik moest er maar mee leren leven, want daar was niks tegen te doen. Ik probeerde mijn “ontspanning” te zoeken in Reiki, Yoga, meditatie, sauna in huis, fietsen op laag verzet, etc. Hoewel dit mijn leven wel verrijkte leidde dit echter niet tot verbetering van de klachten. Ze hadden waarschijnlijk toch gelijk, er was niks tegen te doen. Daarbij heeft bijna iedereen rugklachten, dus moest ik niet zeuren.

Toen ik ook het sporten helemaal moest opgeven omdat ik niet meer goed kon functioneren op mijn werk na een avondje sporten, begon ik op internet te zoeken naar spierspanning. Op deze manier kwam ik bij Body Stress Release Practitioner Kees Varkevisser in Zwolle terecht. Na een telefonische uitleg ben ik voor mijn eerste drie releases heen gegaan. De techniek sprak me erg aan en ik had zoiets van “Baat het niet, het schaadt ook niet”. Je hoeft er namelijk niks bij te slikken (pillen of poeders) of voor aan te schaffen. Je hoeft zelfs niet eens je kleren uit en je mag je schoenen aanhouden.

Mijn lichaam reageerde heel heftig in het begin. Dit was voor het eerst. Ik had wel vaker tijdelijk een verlichting gehad, na verschillende therapieën, maar nog nooit echt een verandering in mijn lichaam gevoeld. De klachten kwamen altijd in dezelfde vorm, of met meer klachten terug. Nu was mijn lichaam aan het werk. Ik was heel erg moe, maar dat werd uitgelegd. Het lichaam is bezig zichzelf te genezen en dat kost energie. Ik had ook opnieuw de pijn die ik herkende van na een auto-ongeluk. Mijn lichaam begon nu pas aan de genezing, omdat ik mezelf er ruimte voor gaf.

Na een half jaar Body Stress Release, in die periode heb ik ongeveer tien behandelingen gehad, was ik klachtenvrij. Ik kon gewoon weer een tijd op een stoel zitten (heel handig als je veel moet vergaderen!). Ik kon makkelijker bewegen, o.a. mijn sokken aantrekken, en voelde me meer een stuk beter in mijn vel. Vanaf toen ben ik in “onderhoud” gegaan. Elke vier tot zes weken ging ik voor een release. Mijn lichaam gaf zelf aan wanneer het weer tijd was. Na een release voelt mijn lichaam weer heerlijk ontspannen aan.

In die tijd bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om mensen zelf te helpen middels Body Stress release. Er worden namelijk geweldige resultaten mee behaald. Maar omdat ik een goede baan had en niet vijf maanden van mijn gezin weg wilde, kwam het nog niet bij me op het zelf te gaan doen. Toch dacht ik er steeds vaker aan en heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik wilde dit zelf doen. Een praktijk aan huis hebben. Er zijn voor iedereen die dit ook zelf mee wil maken.

Geweldig dat ik dit nu mag doen. Iedereen die van zijn lichamelijke klachten af wil, die het gevolg zijn van vastgezette spierspanning, kan ik helpen in dit proces met deze milde fysieke techniek. Voor meer informatie kan je me altijd bellen.

Ik ben lid van de Body Stress Release Associatie Nederland (BSRAN), lidnummer 42;

  • de VBAG:  licentienummer 2.120802A ,
  • de RBCZ:  licentienummer 911917R.
  • de CAT: licentienummer CK4341-01-01-21.

En heeft medische basiskennis volgens Plato

Daarnaast ben ik ingeschreven door Vectis en heb de AGB-code 90-042283.

De praktijk heeft de AGB-code 90-51076.

Body Stress Release heeft de prestatiecode 24608,

Natuurgeneeskunde heeft de prestatiecode 24005.

Ik ben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel nummer 32133991.

Foto  WOW-magazine.

Meer over vergoedingen