Meisje, 9 jaar, pijn op borst (syndroom van Tietze)

Klachten: Pijn op de borst (syndroom van Tietze)

Heeii,

Vandaag vertel ik over mijn ziekte. Deze ziekte heeft de naam Tietze en is een aanhechting op de borstspier.

Het was 2009/2010 ik was toen 8/9 jaar oud. Ik kwam uit school en ging naar mijn oma, die in het zelfde dorp woonde als ik en mijn school. We gingen eten en ik ging op de bank liggen. Op een gegeven moment kreeg ik heel pijnlijke steken (net alsof er een mes in werd gestoken) op mijn borst (borstbeen). Ik dacht: oo dat is gewoon een beetje pijn niks meer of minder.

Een maandje later had ik er nog steeds last van. In deze periode voelde ik de hele dag wel een beetje zeurende pijn maar niet heel heftig, maar opeens ging het heel erg pijn doen. Het maakte niet uit of ik op school of thuis was. Vroeg of laat het kwam overal. Het voelde alsof iemand mij met een mes stak. Zoo zeer deed dit. Dus gingen we naar de dokter.

De huisarts wist niet wat het was maar had wel over de term Tietze gesproken. Eerst nog maar even afwachten. De pijnlijke aanvallen werden steeds erger en duurde langer. Dus toch weer naar de dokter. Deze heeft me doorverwezen naar het ziekenhuis.

In het ziekenhuis wisten ze ook niet wat ik had. Ze wilden me daar houden voor meer onderzoek. De planning was 1 week. Ik vond dit helemaal niks. Ik had heel veel heimwee dus heb het ook maar 4 dagen volgehouden. Niks vond ik leuk! Ik moest allemaal testen doen. Op een avond was de pijn zo erg dat ik zelfs zij dat ik uit het raam wilde springen.

Na 4 dagen ging ik dus naar huis. De pijn bleef. Na een half jaar zijn we ook nog naar een ander ziekenhuis gegaan. Daar ben ik 1 dag geweest. We hebben onderzoek gedaan en zij zeiden ook dat het waarschijnlijk Tietze was. Hiermee zijn we naar huis gegaan. Op internet hebben we heel wat af gegoogled. Alles wat mensen op de sites zeiden over hun ervaring met Tietze kwam overeen met mijn pijn.

De aanvallen bleven en ik kon er niks aandoen. Hier is geen medicatie voor namelijk. Op een gegeven moment kreeg mijn moeder van iemand te horen dat zij last van haar rug had en dat dit door BSR (Body Stress Release) minder werd. Mijn moeder is ook gaan bellen met een praktijk. Zij heeft mij geholpen en met heel veel behandelingen werd de pijn steeds minder.

Op een gegeven moment had ik geen aanvallen meer en was de zeurende pijn ook bijna weg.

Na een 1,5 jaar kwam het weer terug. We zijn direct weer daar de BSR gegaan. Dit heeft geholpen.

Nu heb ik geen grote aanvallen meer. Ik heb wel met sporten als ik sprint of heel veel ren dat ik weer een lichte steek (net zo als zijsteek) krijg maar lang niet zo erg als de aanvallen.

Dit was mijn verhaal over Tietze. Ik hoop dat mensen hier wat aan kunnen hebben die ook niet weten wat ze hebben.

Trisanna